Pärjäävyys
Verstaalla pärjäävyyslähtöisessä kehittämisessä lapsen tai nuoren elämässä eteen tulevia erilaisia vaikeuksia kuvataan sadepilvillä ja vesilammikoilla. Suojaavia tekijöitä kuvataan sateenvarjoilla ja saappailla.
Tältä sivulta löydät kootusti tietoa lasten, nuorten ja perheiden pärjäävyydestä ja pärjäävyyden vahvistamisesta.
Pärjäävyys lyhyesti
Moni lapsi ja nuori kohtaa elämässään tilanteita, jotka haastavat arkea. Ne voivat olla muutoksia lapsen omassa tai perheen elämässä, kuten muutto, harrastuksen loppuminen, perheen toimeentulon vaikeudet, vanhempien avioero, vanhemman sairastuminen tai kuolema. Vaikka arki horjuu, sitä on mahdollista tukea monin tavoin.
Pärjäävyys tarkoittaa yksilön kykyä selvitä eteenpäin elämässä, eteen tulevista haasteista huolimatta. Vaikka pärjäävyys arkikielessä helposti ajatellaan lapsen, nuoren tai aikuisen ominaisuudeksi – jota hänellä joko on tai ei ole – tutkimus ei tue tätä mielikuvaa. Pärjäävyydessä on itse asiassa kyse yksilön ja hänen ympäristönsä vuorovaikutuksesta. Se on jatkuva prosessi, joka rakentuu arkisissa elämäntilanteissa.
Pärjäävyyttä rakennetaan ja ylläpidetään jatkuvasti yksilön ja hänen ympäristönsä vuorovaikutuksessa, toisin sanoen arkisissa elämäntilanteissa. Siksi monilla lapsen, nuoren tai perheen elämää koskettavilla palveluilla tai toimijoilla on mahdollisuus tukea lapsen, nuoren tai perheen pärjäävyyttä oman toimintansa kautta.
Sujuvan arjen edistäminen vaatii arjen kehitysympäristöjen, eli varhaiskasvatuksen ja koulun, vapaa-ajan ja kodin sekä erilaisten yhteiskunnan palveluiden, uudenlaista yhteistyötä.
Itlan podcast
Podcastissa emeritaprofessori, lastenpsykiatri Tytti Solantaus avaa pärjäävyyttä oman työnsä ja alan tutkimuksen kautta.

Opi lisää pärjäävyydestä
Verkostoidu
Liity Verstaan Pärjäävyys-keskusteluryhmään!
Ryhmä on kaikille avoin. Keskusteluun osallistuminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen. Ohjeet löytyvät keskustelualustalta.
Materiaalipankki
Päivittyvästä materiaalipankista löydät aiheeseen liittyvää lisämateriaalia.